Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ροδάκινο – οι ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία

Ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A. Περιέχουν αρκετή ποσότητα βορίου το οποίο ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες που διανύουν την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, βελτιώνοντας έτσι την υγεία τους. Επιπλέον δραστηριοποιούν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν την πιθανότητα οστεοπόρωσης.
Είναι ακόμα γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος,  ενώ εντάσσοντας τα ροδάκινα στην καθημερινή σας διατροφή καταπολεμάτε θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Τα ροδάκινα είναι πολύ ευεργετικά για την πέψη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλκάλια, έτσι μπορείτε να αποχαιρετίσετε όλα τα προβλήματα του στομάχου. Είναι καλή πηγή διατροφικών ινών, το καλύτερο δηλαδή για προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Βοηθούν στην πρόληψη των αιμορροΐδων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προλαμβάνοντας πολλές ασθένειες όπως ο έρπης ζωστήρας. Αν έχετε καρδιακά προβλήματα, τα φρούτα αυτά σας βοηθούν να βάλετε τέλος στα στηθάγχη. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και ασβέστιο που κάνουν καλό στην επιδερμίδα και με 88% περιεκτικότητα σε νερό είναι ιδιαίτερα δροσιστικά.
Επίσης είναι ένας καλός τρόπος να καθαρίσετε τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη χάρη στις καθαρτικές τους ιδιότητες. Περιέχουν απαραίτητα φυτικά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, ενώ η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας θα σας τονώσει  και θα σας κάνει πιο δραστήριους.
Η παρουσία καροτενοειδών σημαίνει ότι κάνουν πολύ καλό στα μάτια σας. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα ροδάκινα προστατεύουν τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα προστατεύουν επίσης από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Τα αντιοξειδωτικά σας βοηθούν να καταπολεμήσετε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σπιτικές Λύσεις

Τρώγοντας ροδάκινα με τη φλούδα τους πριν πάτε για ύπνο, θα βοηθηθείτε με τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Τα αποξηραμένα ροδάκινα είναι πλούσια σε σίδηρο και κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από αναιμία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βερίκοκα: Ποια τα οφέλη τους στην υγεία μας και πώς να τα συντηρήσετε σωστά!

Τα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού.  Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα (που κυμαίνεται από το κίτρινο στο βαθύ πορτοκαλί).  Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από το τέλος του Μαΐου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα Αυγούστου . Στα «καλύτερά τους» βρίσκονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα «Μπεμπέκου» και τα Διαμαντοπούλου». Τα βερίκοκα «Μπεμπέκου» ωριμάζουν τον Ιούνιο, είναι μεγάλα, με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και γλυκιά σάρκα. Θεωρούνται ιδανικά για γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτες. Τα «Διαμαντοπούλου», τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα, ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, γι' αυτό και συνήθως είναι ακριβότερα. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ (Θρεπτική αξία ανά 100γρ.) Ενέργεια: 48 Kcal Υδατάνθρακες: 11γρ. (4% της ΣΗΠ*) Φυτικές ίν

Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τα νεκταρίνια

Τα νεκταρίνια μοιάζουν με τα ροδάκινα με τη διαφορά ότι σε αντίθεση με εκείνα, έχουν ομαλό, λείο δέρμα. Είναι ένα υγιές φρούτο για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, καθώς έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ενα μεσαίου μεγέθους νεκταρίνι έχει μόλις 70 θερμίδες. Επιλέξτε τα νεκταρίνια ως θρεπτικό σνακ ή πασπαλίστε τα με λίγο μέλι για να φτιάξετε ένα υπέροχο θρεπτικό επιδόρπιο. Τα νεκταρίνια όπως και τα ροδάκινα πιθανότατα προέρχονται από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν πάνω από 2.000 χρόνια πριν, όπως επίσης καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Γνώρισαν ανάπτυξη στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 16 ου  και στις αρχές του 17 ου  αιώνα και εισήχθησαν στην Αμερική από τους Ισπανούς. Σήμερα η Καλιφόρνια των ΗΠΑ παράγει το 99% των νεκταρινιών των ΗΠΑ. Τα νεκταρίνια είναι μικρότερα από τα ροδάκινα, έχουν λείο δέρμα και χρυσοκίτρινη σάρκα, που κοκκινίζει στο κέντρο τους. Η κίτρινη σάρκα τους έχει αξιοσημείωτη ροζ χροιά, ένα ξεχωριστό άρωμα και πιο έντονη γεύση. Υπάρχ

Κεράσι: ένα από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη

Τα κεράσια είναι πλούσια σε Βήτα Καροτίνη (βιταμίνη Α), η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων στα όργανα και τους αδένες. • Απώλεια βάρους Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών και δεν αποδίδουν ενέργεια, άρα δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη. • Ανακούφιση του πόνου Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών. Μια μελέτη απέδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση χυμού κερασιών, μειώνει την αϋπνία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.